Välj en sida

En kontokredit kan vara en enkel och flexibel lösning för att tillfälligt lösa ekonomiska behov. Men som med alla beslut är det viktigt att förstå de fullständiga konsekvenserna och att vara väl förberedd. Därför bjuder vi här på en checklista över viktiga saker att tänka på samt frågor att ställa innan du ansöker om en sådan kredit.

13 frågor att ställa dig själv innan du öppnar en kontokredit

Innan du skrider till verket bör du ha svaren på följande frågor:

 1. Varför behöver du en kontokredit? Är det för en nödsituation, en investering eller något annat ändamål? Analysera om en sådan här kredit är det mest lämpliga finansieringsalternativ för ditt specifika behov.
 2. Har du en stabil inkomst? Säkerställ att din nuvarande och framtida inkomst är tillräcklig för att täcka återbetalningen av krediten.
 3. Vad är den totala kostnaden för krediten? Ta reda på vilka räntor, avgifter och andra kostnader du påförs, för att förstå den totala ekonomiska bördan.
 4. Vilka är villkoren för återbetalning? Förstå hur och när du behöver betala tillbaka krediten.
 5. Finns det några extra avgifter? Undersök om det tillkommer extra avgifter för förtida återbetalning, dröjsmålsavgifter eller andra dolda kostnader.
 6. Har du jämfört med andra finansieringsalternativ? Se över alternativ såsom kreditkort, privatlån eller andra lånemöjligheter för att bedöma vilket alternativ som är mest fördelaktigt.
 7. Hur står sig räntan jämfört med andra alternativ? Jämför räntorna och kostnaderna mot andra krediter på marknaden.
 8. Vilken typ av kreditupplysning görs? Förstår du vilken påverkan den kommer att ha på din kreditvärdighet?
 9. Hu rapporteras krediten till kreditupplysningsföretagen? Var medveten om hur detta beslut kan påverka din kreditvärdighet i framtiden.
 10. Är långivaren seriös? Gör efterforskningar och läs recensioner för att få en bra indikation på långivarens seriositet och rykte.
 11. Vad händer om du inte kan betala tillbaka i tid? Förstå vilka konsekvenserna skulle bli för en försenad eller utebliven betalning.
 12. Har du läst det finstilta? Läs alltid igenom avtalet noggrant och se till att du förstår alla villkor innan du skriver under.
 13. Är du beredd på oförutsedda händelser? Se till att du har en plan för oförutsedda ekonomiska svårigheter som kan påverka din förmåga att betala tillbaka din kontokredit.