Välj en sida

Många kommer någon gång i livet i kontakt med en fastighetsmäklare – antingen för att köpa eller sälja en bostad. Det är en yrkestitel som dom flesta känner till med det finns också andra typer av mäklare som är mer okända. Dessa kallas företagsmäklare och skiljer sig från en ”vanlig” mäklare – främst när det gäller vilka typer av uppdrag man hanterar. Läs mer om yrkesrollen och vad den innebär här.

Arbetsuppgifter som företagsmäklare

En företagsmäklare hjälper, precis som andra typer av mäklare, till vid köp och försäljning. Däremot gäller det inte vanliga bostäder utan för företagsmäklaren gäller uppdragen att bistå med hjälp vid försäljning eller köp av företag eller kommersiell fastighet.

Mäklarens arbetsuppgifter innebär dock långt mer än att bara medla mellan köpare och säljare. Det är vanligt att en mäklare av detta slag kommer in tidigt i processen om ett företags ska säljas och uppgifterna här kan till exempel vara att öka företagets marknadsvärde eller att få till en snabb och smidig försäljning om det nu är det kunden önskar.

Vid försäljning av ett företag finns i regel ofta mycket att sätta sig in i för den företagsmäklare som ska hjälpa till att sälja objektet eftersom eventuella och intresserade köpare troligen vill ha mycket information innan ett köp kan bli av.

Som företagsmäklare kan man även ha arbetsuppgifter som rådgivare vid en försäljning, där säljare och köpare redan är överens, men där det behövs professionell hjälp för att teckna kontrakt och annat.

Annan vanligt förekommande rådgivning kan handla om:

  • Marknadsanalyser
  • Värderingar

Trots att yrkesrollen i det stora hela går ut på att förmedla företag och kommersiella fastigheter så kan alltså arbetsuppgifterna variera en hel del för en företagsmäklare.

Lön och arbetsmarknad

Exakt hur mycket man tjänar som företagsmäklare, och exakt hur arbetsmarknaden ser ut kan såklart skilja sig – till exempel på var i landet man arbetar. Det finns dock en del statistik att hitta, där man tagit fram ett generellt snitt och där kan man se att medellönen ligger runt ca 36 000 kronor i månaden.

Man kan också se att det råder balans på arbetsmarknaden för denna yrkesroll just nu och att det inte finns något akut behov av fler. Däremot beror det som sagt på var i landet det gäller – på vissa platser kan det givetvis finnas plats för ytterligare konkurrens.